De Traumaheli

016_1600x1067

Een kinderreanimatie, een beknelling en een ongeval met meerdere slachtoffers: dit zijn redenen om bij aanvang van een 112-melding een Mobiel Medisch Team (MMT) mee te sturen met de ambulance(s). Het team vliegt met een traumahelikopter naar het incident. Maar hoe zit dat nou precies met die gele heli?

Het MMT is er ter aanvulling op de zorg van de ambulance. De traumahelikopter heeft aan boord:
– Medische apparatuur, zoals: beademing, medicijnpomp, uitzuigapparatuur en bewaking van de vitale functies
– Medicatie als pijnstilling en narcose
– Materiaal om op straat levensreddende operaties uit te voeren

Door Nederland hebben vier traumacentrums (Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen) 24/7 een MMT paraat staan. Elk MMT heeft een helikopter om zo spoedig mogelijk bij een incident te komen. Het ligt aan de weersomstandigheden of de heli vliegt of niet. Mag vliegen niet, dan komt het team per auto naar het incident.

Het MMT bestaat uit een piloot, een verpleegkundige en een arts. De verpleegkundige is ook werkzaam op de ambulance of spoedeisende hulp. De achtergrond van de arts is traumachirurg of anesthesioloog.

De meldkamer bepaalt of het MMT wordt ingezet bij een melding. Op verzoek van het ambulanceteam kan de traumahelikopter ook later alsnog komen. Twee minuten na de oproep is het MMT aanvliegend en het team is gemiddeld binnen een kwartier ter plaatse. Onderweg is er contact met de meldkamer en met de ambulance die op (weg naar) de locatie is.

Bij aankomst gaat de MMT-arts direct met een primaire tas en zo nodig met het echoapparaat naar het slachtoffer. De MMT-verpleegkundige blijft bij de helikopter tot de rotor uitstaat en assisteert daarna de arts. De piloot blijft bij de helikopter en houdt de landingsplaats veilig.

In de meeste gevallen (90%) vervoert de traumahelikopter niet, maar gaat het slachtoffer met ambulance naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, gebeurt dit in aanwezigheid van de MMT-arts.

Daarmee zit de rol van de traumahelikopter er nog niet altijd op. Als het ambulanceteam het slachtoffer vervoert, kan ook een rendez-vouz worden georganiseerd met het MMT. Beide teams treffen elkaar dan op een afgesproken locatie (halverwege) om het slachtoffer nogmaals te beoordelen en te behandelen.

Bron: AmbulancezorgGelderland-Midden