De Traumaheli

016_1600x1067

Een kinderreanimatie, een beknelling en een ongeval met meerdere slachtoffers: dit zijn redenen om bij aanvang van een 112-melding een Mobiel Medisch Team (MMT) mee te sturen met de ambulance(s). Het team vliegt met een traumahelikopter naar het incident. Maar hoe zit dat nou precies met die gele heli?

Inzet en Samenstelling van het MMT

Het MMT is er ter aanvulling op de zorg van de ambulance. Het team bestaat uit een piloot, een verpleegkundige en een arts. De verpleegkundige is ook werkzaam op de ambulance of spoedeisende hulp. De achtergrond van de arts is traumachirurg of anesthesioloog.

Uitrusting en Capaciteiten van de Traumahelikopter

De traumahelikopter heeft aan boord medische apparatuur zoals beademing, medicijnpomp, uitzuigapparatuur en bewaking van de vitale functies. Daarnaast is er medicatie aanwezig, zoals pijnstilling en narcose, evenals materiaal om op straat levensreddende operaties uit te voeren.

Operationele Bereikbaarheid en Inzetbaarheid

Door Nederland hebben vier traumacentrums (Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen) 24/7 een MMT paraat staan. Elk MMT heeft een helikopter om zo spoedig mogelijk bij een incident te komen. Het ligt aan de weersomstandigheden of de heli vliegt of niet. Mag vliegen niet, dan komt het team per auto naar het incident. Het MMT is gemiddeld binnen een kwartier ter plaatse. Onderweg is er contact met de meldkamer en met de ambulance die op (weg naar) de locatie is.

Coördinatie en Communicatie met de Meldkamer en Ambulanceteams

De meldkamer bepaalt of het MMT wordt ingezet bij een melding. Op verzoek van het ambulanceteam kan de traumahelikopter ook later alsnog komen. Twee minuten na de oproep is het MMT aanvliegend. Communicatie vindt plaats met de meldkamer en met de ambulance die op (weg naar) de locatie is.

Rol van het MMT bij Incidenten en Behandeling van Slachtoffers

Bij aankomst gaat de MMT-arts direct met een primaire tas en zo nodig met het echoapparaat naar het slachtoffer. De MMT-verpleegkundige blijft bij de helikopter tot de rotor uitstaat en assisteert daarna de arts. De piloot blijft bij de helikopter en houdt de landingsplaats veilig. In de meeste gevallen (90%) vervoert de traumahelikopter niet, maar gaat het slachtoffer met ambulance naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, gebeurt dit in aanwezigheid van de MMT-arts.

Nazorg en Coördinatie na Terugkeer van het Slachtoffer

Daarmee zit de rol van de traumahelikopter er nog niet altijd op. Als het ambulanceteam het slachtoffer vervoert, kan ook een rendez-vous worden georganiseerd met het MMT. Beide teams treffen elkaar dan op een afgesproken locatie (halverwege) om het slachtoffer nogmaals te beoordelen en te behandelen.